MTK Dierenvriendjes trainersopleiding 23-24

MTK dierenvriendjes trainersopleiding 23-24

Persoonsvorming, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling in het onderwijs

 

Met hulp van de dierenvriendjes kun je samen met kinderen op een toegankelijke en plezierige wijze bijdragen aan de ontwikkeling van het kind in de brede zin: zowel persoonsvorming, cognitief als sociaal emotioneel. Om persoonlijke groei, zelfbewustzijn en sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen te bevorderen.

 

De dierenvriendjes is een methode o.a. gebaseerd op de Roos van Leary, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. De Roos van Leary geeft inzicht in gedrag en interactie tussen mensen. Bij cognitieve gedragstherapie (cgt) krijgt een kind inzicht in hoe denken, voelen en doen invloed hebben op elkaar. Mindfulness zorgt ervoor dat kinderen talenten als concentratie, geduld, ontspanning, verdraagzaamheid en vriendelijkheid ontwikkelen.

 

Via deze methode ontdekken kinderen welke kenmerken van de dierenvriendjes ze in hun eigen persoonlijkheid laten zien en van welke dierenvriendjes ze kunnen leren. Kinderen leren dat ze in hun gedrag een keuze hebben. Ze leren dat gedachten komen en gaan en niet altijd waar zijn. Kinderen worden zich bewust van hun gevoelens en zijn beter in staat hun emoties te reguleren. Als trainer geef je dagelijks een Dierenvriendjes les van 15 minuten. Tijdens deze lessen wisselen bewegingsoefeningen, verhalen met reflectievragen, activiteiten en mindfulness oefeningen elkaar af.

 

Ervaring in de klas met juf Jorieke: kijk hier (https://vimeo.com/391791965)

Recensie leerkracht: "Waardevolle mindfulness training die goed aansluit bij de belevingswereld van het jonge kind en een meerwaarde is om jezelf beter te leren kennen."

Recensie orthopedagoog: "Super! Het programma is ontzettend volledig en uitgebreid. Er zijn eindeloze tools om te gebruiken. Ik heb handvatten gekregen hoe ik in de behandeling aandacht kan besteden aan gedachtes, gevoelens en gedrag en hoe ouders hierin mee te nemen."

 

Wanneer is de dierenvriendjes trainersopleiding echt iets voor jou?

 • Als je leerkracht en/of, intern begeleider, kindercoach, orthopedagoog etc. bent van kinderen in de basisschoolleeftijd
 • Je affiniteit of interesse hebt in cognitieve gedragstherapie, mindfulness, zelfreflectie, levenshouding en yoga
 • Als je op zoek bent naar een methode om met kinderen (en hun ouders) gesprekjes te voeren over zichzelf, hun gedrag, gedachten, gevoelens en emoties
 • Als je met hulp van de dierenvriendjes in gedrag van kinderen talenten wil opmerken en nieuwe talenten aandacht wil geven voor een goede balans en levenshouding
 • Als je samen met kinderen aandacht- en ontspanningsoefeningen (mindfulness) wil oefenen

 

Wat weet en kan je naar de online trainersopleiding?

 • Na de opleiding ken je het uitgangspunt van het trainerschap en kun je als dierenvriendjes trainer aan de slag
 • Je bent bekend met de basis van de dierenvriendjes methode; namelijk Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), De roos van Leary en de Deugden
 • Je kent de 9 dierenvriendjes met hun eigen karakters, gedragsvaardigheden, talenten,gedachten, gevoelens en emoties
 • Je gebruikt de dierenvriendjes als ’tool’ om vriendelijk en aandachtig (mindful) op dezelfbewustwording en persoonlijke ontwikkeling van een kind aan te sluiten.
 • Je weet hoe je met de kinderen stille kikker pauzes (mindfulness) en bewegingsoefeningen(yoga) kan oefenen
 • Je kan ouders adviseren welke talenten hun kind bezit en welke nodig zijn voor een goede levenshouding en balans

 

Hoe is het online programma opgebouwd?

 • Het programma bestaat uit 10 online stappen en persoonlijke afspraken met de trainer
 • Per online stap ontvang je informatie en ontvang je een opdracht waarmee je aan de slag kan in de praktijk
 • Tijdens de online afspraak met jouw trainer bespreek je jouw praktijkervaring en vragen
 • Trainingsmateriaal
 • Je krijgt een persoonlijke inlog met toegang tot het online lesmateriaal
 • Per post ontvang je een voorleesboek met reflectievragen en mindfulness oefeningen

 

Tijdinvestering

 • De online trainersopleiding heeft in totaal 5 uur contactmomenten
 • Per week bestaat de tijdinvestering verder ongeveer uit: 15 minuten (online) voorbereiding en 1 uur praktijkervaring in de klas

 

Meer informatie https://mindtrainersvoorkinderen.nl/trainersopleiding

 

Aanmelden

Er zijn twee inschrijftermijnen.

De eerste inschrijfdeadline is 24 september 2023. Na deze sluitingsdatum neemt Mindtrainers voor kinderen per mail contact met je op, je ontvangt toegang tot het online programma en de trainer zal de eerste afspraak met je inplannen.

 

De tweede inschrijfdeadline is 21 januari 2024. Tussen 25 september en 21 januari worden geen nieuwe aanmeldingen verwerkt. Na 22 januari neemt Mindtrainers voor kinderen per mail contact met je op, je ontvangt toegang tot het online programma en de trainer zal de eerste afspraak met je inplannen.