Buitenspelen met het jonge kind 25-26

Doel van de workshop

Meer kennis en ideeën opdoen over vrij spel, geleid spel en risicovol spelen en bewegen bij kleuters. "As safe as necessary, not as safe as possible"

 

Inhoud van de workshop

Meer kennis van activiteiten die kunnen en mogen met kleuters en welke voorzorgsmaatregelen (on)nodig zijn om dit ‘veilig’ te laten verlopen? Meer kennis van krachtige gestructureerde activiteiten voor buiten. Welke mogelijkheden zijn er om op een pedagogische manier spel en bewegen te begeleiden?

 

Na de workshop blijft de trainer aanwezig om individuele vragen te beantwoorden. 

 

Voorbereiding (facultatief)

Inventarisatie van positieve en negatieve punten bij buitenspelen met het jonge kind? Hoe ziet risicovol spelen en bewegen eruit op school? Welke gevaren en bedreigingen ervaren leerkrachten en begeleiding bij buitenspelen?

 

Theoretische onderbouwing

  • Sandseter, E., & Kennair, L. (2011). Children's risky play from an evolutionary perspective: the anti-phobic effects of thrilling experiences. Evolutionary Psychology, 9(2), 257-284.
  • Lavrysen, A., Bertrands, E., Leyssen, L., Smets, L., Vanderspikken, A., & de Graef, P. (2015). Risky-play at school. Facilitating risk perception and competence in young children. European Early Childhood Education Research Journal, 0(0), 1-17.
  • Claxton 1999, geciteerd in Tovey, H. (2011). Laat ze buiten spelen. Pleidooi voor gezonde risico’s. Antwerpen-Apeldoorn: Garant. Aangevuld met empirisch bewijs door 20 jaar onderwijservaring en begeleiding van meer dan 100 scholen bij buitenspelen, de pauze en het schoolplein. Ruim 10 jaar werkzaam als deskundige bij aansprakelijkheidszaken bij ongevallen met bewegen, spelen en sport

 

Doelgroep

Vakleerkrachten, leerkrachten van groep 1 t/m 4, zorgcoördinatoren, pedagogisch medewerkers en andere professionals die betrokken zijn bij de pauze, buitenspelen en het schoolplein bij het jonge kind.

 

Over de trainer

Jarenlange ervaring als groeps- en vakleerkracht in het basisonderwijs en tevens als opleidingsdocent op de Pabo in Haarlem. Mede-auteur van de methode Basislessen Bewegingsonderwijs en verbonden aan Alles in Beweging. Veel ervaring in het scholen van teams om leerlingen meer en prettiger te laten buitenspelen.