Kosten:
€ 250
Dit bedrag is gebaseerd op het minimum aantal deelnemers van 8. Bij meer deelnemers gaat de prijs omlaag, naar minimaal € 80.
Beschikbaar:
25 (max. 25 plaatsen)
Trainer:
Eveline Wouters, docent-onderzoeker Hogeschool Utrecht
Locatie:
Nader te bepalen AWBR school
Tijd:
15.30 - 17.00 uur
Bijeenkomsten:
- 02 februari 2026
Aanmelden t/m:
21 september 2025
- 09 maart 2026
Aanmelden t/m:
21 september 2025
- 30 maart 2026
Aanmelden t/m:
21 september 2025
Ja, dit wil ikMeer informatie:
Wil je meer informatie?
Stel dan je vraag via een formulier.
Open formulier
Lezen met begrip vanuit een thematische context 25-26
In deze drie workshops maak je kennis met de kernprincipes van effectief begrijpend leesonderwijs voor groep 4 tot en met 8. Je leert welke elementen essentieel zijn voor lezen met begrip en hoe je deze kunt toepassen binnen je eigen lessen. Niet een specifieke methode staat centraal, maar juist kennis en vaardigheden die methode-onafhankelijk zijn.
We vertalen theorie – bijvoorbeeld uit De zeven pijlers van onderwijs in begrijpend lezen en de Leidraad: Betekenisvol en functioneel taalonderwijs in groep 3-8 (NRO) – direct naar de praktijk. Dat doen we vanuit een thematische aanpak waarin het lezen van zelfgekozen boeken en rijke teksten wordt verbonden met praten en schrijven over die teksten.
Je leert onder andere:
· hoe je vanuit een breed thema kan werken;
· hoe je rijke teksten selecteert;
· hoe je achtergrondkennis en woordenschat stimuleert;
· hoe je tekststructuren introduceert;
· hoe je vragen stelt die tot verdiepend denken aanzetten;
· welke vormen van interactie je kunt inzetten;
· en hoe je betekenisvolle schrijfopdrachten koppelt aan gelezen teksten.
Daarnaast worden diverse vormen van ondersteuning (geplande en interactieve scaffolding) besproken, met speciale aandacht voor de inzet bij meertalige leerlingen.
De inzichten uit de workshops zijn direct toepasbaar in je eigen klaspraktijk.
Over de trainer
Eveline Wouters verzorgt deze workshops. Zij is als docent-onderzoeker werkzaam bij het lectoraat Meertaligheid en Onderwijs van de Hogeschool Utrecht. Tevens is zij werkzaam als hogeschooldocent bij de Master Educational Needs en onderwijsadviseur op het gebied van effectief taal-/leesonderwijs en dyslexiebeleid in zowel het primair- als voortgezet onderwijs. Zij is LIST en DENK! lezen met begrip begeleider en geeft cursussen op het gebied van taal aan meertalige leerlingen en nieuwkomersonderwijs.