Kosten:
€ 250
Deze kosten zijn gebaseerd op het minimum aantal deelnemers van 8. Bij meer deelnemers gaat de prijs omlaag naar minimaal € 80.
Beschikbaar:
24 (max. 25 plaatsen)
Trainer:
Eveline Wouters, docent-onderzoeker Hogeschool Utrecht
Locatie:
Nader te bepalen AWBR school
Tijd:
15.30 - 17.00 uur
Bijeenkomsten:
- 27 oktober 2025
Aanmelden t/m:
21 september 2025
- 24 november 2025
Aanmelden t/m:
21 september 2025
- 15 december 2025
Aanmelden t/m:
21 september 2025
Ja, dit wil ikMeer informatie:
Wil je meer informatie?
Stel dan je vraag via een formulier.
Open formulier
Vrij lezen met meer effect 25-26
In deze drie workshops maak je kennis met een effectieve aanpak voor voortgezet lezen in groep 4 tot en met 8, gebaseerd op de methodiek LIST (Lezen Is Top). Binnen LIST staat de samenhang tussen technische leesvaardigheid (vloeiend, vlot en met intonatie lezen), leesbegrip (begrijpen wat je leest) en leesbeleving (ervaren en waarderen van wat je leest) centraal, allemaal binnen een krachtige en motiverende leesomgeving.
LIST is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die, op basis van jarenlange literatuurstudie, bewezen effect heeft. Het leidt tot meer betrokken en actievere lezers, met name tijdens (stil)leesmomenten. Kenmerkend is het lezen met een duidelijk doel: de leerkracht doet voor (modelt), er staat een leesvraag centraal en na het lezen wordt hierover met de leerlingen in gesprek gegaan.
Je leert onder andere:
· wat de kernelementen van vloeiend lezen zijn;
· welke verschillende type lezers er zijn en hoe je hun kan ondersteunen tijdens het vrij lezen;
· hoe je een goede instructie - in de vorm van minilessen - geeft voorafgaande aan het vrij lezen;
· hoe je doelgericht lezen bij leerlingen stimuleert;
· hoe een stimulerende leesomgeving eruit ziet;
· en welke leesbevorderende activiteiten je in kan zetten om leesmotivatie te stimuleren.
Daarnaast leer je in deze workshops hoe je de leesontwikkeling van leerlingen op verschillende manieren kunt volgen, naast het gebruik van AVI-niveaus. Denk aan het voeren van leesgesprekken, het inzetten van stilleestoetsen (waarbij leessnelheid zich blijft ontwikkelen tot ongeveer het 20e levensjaar), en het werken met intonatietoetsen. Zo krijg je een rijker en accurater beeld van de voortgang van je leerlingen.
Deze workshops bieden je praktische handvatten én inspiratie om meteen toe te passen in je eigen lespraktijk.
Over de trainer
Eveline Wouters verzorgt deze workshops. Zij is als docent-onderzoeker werkzaam bij het lectoraat Meertaligheid en Onderwijs van de Hogeschool Utrecht. Tevens is zij werkzaam als hogeschooldocent bij de Master Educational Needs en onderwijsadviseur op het gebied van effectief taal-/leesonderwijs en dyslexiebeleid in zowel het primair- als voortgezet onderwijs. Zij is LIST en DENK! lezen met begrip begeleider en geeft cursussen op het gebied van taal aan meertalige leerlingen en nieuwkomersonderwijs.