Gedrag herkennen en beïnvloeden; omgaan met gedrag gestuurd door macht (OOP-ers) 25-26
Mensen in dienstverlenende beroepen hebben in toenemende mate te maken met dwingend en eisend gedrag van klanten, collega’s en leerlingen. Ook als conciërge kun je in situaties belanden waarbij de ander de druk opvoert om iets geregeld te krijgen, bijvoorbeeld:
- De vader die jou vriendelijk maar dwingend vertelt dat jij zijn zieke kind maar even op moet vangen tot einde schooldag.
- De ouder die bij binnenkomst zegt ‘jij gaat nu even de directeur voor mij halen, eerder ga ik hier niet weg.’
- Of de ouder die jou met complimentjes probeert voor zich te winnen.
Dit zijn voorbeelden van lastig gedrag waarbij de ander zijn of haar gedrag inzet als instrument om zijn of haar doel te halen. Het zijn de gesprekken waarin je even uit balans raakt, waarna je je ‘gemanipuleerd’ of ‘gekleineerd’ voelde of je pas achteraf realiseert dat het een grens over ging. Je leert dit gedrag te herkennen en te begrenzen, en hoe je regie op het gesprek houdt. Omdat deze vorm van lastig gedrag vaak ook iets doet met jezelf en jouw spanning, staan we deze bijeenkomst stil bij het onderwerp ‘zelfzorg’: hoe zorg je goed voor jezelf wanneer het spannend of lastig wordt?
Wat leer je in deze workshop:
- De kenmerken van gedrag tijdig te herkennen
- Vriendelijk duidelijk een grens te stellen op dit gedrag
- Hoe je zelf rust en overzicht behoudt wanneer je met dit gedrag geconfronteerd wordt.
Waarom deelnemen:
Wij maken graag het onderscheid tussen ‘klant gericht’ en ‘klant gezwicht’. Daarmee bedoelen we dat we heel graag flexibel, dienstverlenend en behulpzaam zijn, met behoud van gelijkswaardige (werk)relatie. Wil jij met gelijkgestemden leren hoe jij met behoud van relatie een grens stelt op gedrag en hoe je zorgt voor een gelijkwaardige relatie, waarin respect voor jezelf en de ander de basis vormt? Dat is deze workshop perfect voor jou!
Voor wie:
OOP-ers (Adminstratieve medewerkers, conciërges, onderwijsassistenten en leraarondersteuners, bestuurskantoor)
Onkosten:
Bij 8 aanmeldingen gaat de training door. Vanaf 10 deelnemers bedraagt deze training €150,- per deelnemer. Hoe hoger het aantal deelnemers, hoe lager de kosten en andersom.
Aanmelden:
Klik hier om je aan te melden.
Aanmelden kan tot en met maandag 5 januari. Daarna wordt er gekeken of de training doorgang kan krijgen.
Afmelden:
Heb je je opgegeven, maar kun je toch niet deelnemen, meld je dan voor de sluitingsdatum af door een mail te sturen naar academie@stwt.nl met in de CC je leidinggevende en academie@awbr.nl
Meld je je na de sluitingsdatum af, dan worden bovenstaande kosten in rekening gebracht.