Uit onderzoek is gebleken…
Ik kwam er onlangs achter dat Didactief online al een tijdje een Klassieker van de maand rubriek heeft waarin elke maand een klassiek onderwijsonderzoek centraal staat. Didactief gidst je, m.b.v. goed leesbare artikelen, door kernartikelen uit de afgelopen vijftig jaar.
Deze maand aandacht voor begrijpend lezen:
De schrijver bevragen
Vragen beantwoorden bij een tekst heeft een steeds slechtere pers (kijk de aflevering van Zondag met Lubach van 27 september er maar op na). En terecht, want onderzoekers wezen en wijzen er herhaaldelijk op dat deze werkvorm weinig zoden aan de dijk zet als je leerlingen diep tekstbegrip wil bijbrengen.
Toch kunnen vragen bij een tekst wel degelijk zinvol zijn. Dat hebben Isabel Beck en collega’s laten zien met de door hen ontwikkelde werkvorm Questioning the Author (QTA; letterlijk: de schrijver bevragen). Hierbij stel je niet, zoals gangbaar, vragen na het lezen van een tekst, maar tijdens het lezen om zo een actieve leeshouding te stimuleren. https://didactiefonline.nl/artikel/klassieker-van-de-maand (google op: "klassieker van de maand didactief" als de link niet meer werkt).
Veel leesplezier!
Als je vragen of opmerkingen hebt, of zelf een interessante tip m.b.t. onderwijsonderzoek dan kun je me bereiken op s.vanderzijde@awbr.nl
Hartelijke groet,
Suzan van der Zijde
Academisch schoolopleider AWBR