Laatste nieuws

Volg hier de nieuwsberichten van de AWBR academie.

Wat zijn de grootste mythes over leren?

28 september 2023
Uit onderzoek is gebleken…


Wat zijn de grootste mythes over leren? 'In de 21ste eeuw is feitenkennis niet meer nodig’. ‘De rechterhersenhelft is creatief, de linker analytisch’. ‘Met de juiste mindset kan je alles leren’. Ze klinken geloofwaardig, maar geen van deze frasen is wetenschappelijk onderbouwd. Toch zingen ze al jarenlang rond in boeken en beleid en worden er zelfs scholen voor opgericht. Waarom steken deze ontkrachte ideeën steeds opnieuw de kop op? 


Lees verder

Waarom leren niet leuk is

21 september 2023
Uit onderzoek is gebleken...

 

Goed nieuws:

Een van de beste onderwijswetenschappelijke boeken die ik de laatste jaren heb gelezen is vertaald in het Nederlands!

“Een basiswerk voor iedereen die zich bezighoudt met de vertaling van wetenschap naar onderwijspraktijk”.


Lees verder

Meertalige leerlingen ondersteunen met behulp van hun thuistaal

14 september 2023
Uit onderzoek is gebleken…


In dit blog pleit Lidy Peters ervoor de term NT2 in relatie tot leerlingen af te schaffen, in het onderwijs op een andere manier om te gaan met hun meertaligheid en thuistalen op een actieve manier in te zetten in dienst van het leerproces van de leerling. Lidy Peters is docent meertaligheid en auteur van Talen die de school in komen, kansen voor een multidiverse basisschool (2021).https://researched.eu/2023/09/07/blog-van-de-maand-nr-2-lidy-peters/?mc_cid=c1380e80e4&mc_eid=a0b3a68027


Lees verder

Stel jouw onderwijs- of jeugdvraag!

05 september 2023
Uit onderzoek is gebleken…


Ook in dit nieuwe schooljaar zal ik relevant onderwijsonderzoek met jullie delen via dit item in de AWBR nieuwsbrief. Dit schooljaar start ik echter met een oproep: 
Stel jouw onderwijs- of jeugdvraag:
Waar loop je tegenaan in je dagelijkse praktijk? Waar twijfel je over? 
Benieuwd hoe je dit het beste kan aanpakken? Stel je vraag aan de Kennisrotonde!


Lees verder

Podcast 'Buiten de krijtlijnen'

17 juli 2023
Uit onderzoek is gebleken…


Qua onderwijsonderzoek is het blijkbaar komkommertijd want ik kom weinig interessants tegen deze laatste paar weken. Vandaar dat ik de laatste twee weken geen bijdrage had voor de nieuwsbrief :(
Afgelopen week zag ik dit ‘oudje' voorbij komen,: een podcast van “Buiten de krijtlijnen”. #11| Tim Surma met een stoomcursus cognitieve psychologie. Hele fijne podcast!https://podcastluisteren.nl/pod/Buiten-de-krijtlijnen(Scroll naar beneden op deze website of zoek ‘m op via Spotify of YouTube)


Lees verder

Misvattingen over meertaligheid

23 juni 2023
Uit onderzoek is gebleken…


Uit onderzoek is inmiddels bekend dat het waarderen en actief benutten van de meertalige achtergronden van kinderen een positief effect kan hebben op hun welbevinden, hun zelfvertrouwen en zelfs op hun leerprestaties. Als leerlingen een nieuwe taal leren, bouwen ze voort op de talen die ze al kennen. Bijvoorbeeld door woorddelen of klanken met elkaar te vergelijken of een betekenis te raden. ‘De thuistaal moeten we daarom juist een plek geven in de klas’. Lees meer over hoe je dat als leerkracht kunt doen: https://didactiefonline.nl/blog/vriend-en-vijand/kansen-op-de-taalvriendelijke-school


Lees verder

9 oktober 19.15 uur: Webinar TOS en passend onderwijs

16 juni 2023
Op 9 oktober om 19.15 uur organiseren FOSS, TOS-Centraal en Balans deze webinar vanwege wereldtosdag 2023

 

Als spreker zal aanwezig zijn Prof. dr. Elise de Bree, hoogleraar orthopedagogiek, in het bijzonder taalontwikkelingsstoornissen en passend onderwijs


Lees verder

Leesclub jeugdliteratuur 23-24

15 juni 2023
Uit onderzoek is gebleken…


In Nederland zien we al langere tijd een dalende trend in de leesmotivatie van kinderen, met name vanaf de tweede helft van het basisonderwijs (Gubbels et al., 2017). Nederlandse leerlingen zeggen vooral te lezen omdat het moet, niet zozeer omdat ze er plezier aan beleven (Gubbels et al., 2019). Leraren die kinderen weten te motiveren tot lezen zijn dus meer dan ooit nodig. Uit: M. Kieft, R. van Steensel, W. Jongstra en J. van den Eijnden (2021). Literatuurstudie: Leraren als leesbevorderaars. Hogeschool KPZ & NRO.


Lees verder

Leerstijlen: feit of fabel?

01 juni 2023
Uit onderzoek is gebleken…


Leerstijlen: feit of fabel? Onthoudt de ene leerling de geschiedenisles beter via een podcast, de andere via geschreven tekst of een museumbezoek? En ontwikkel je daarvoor beter aparte lessen? 


Lees verder

Huppelend rekenen

24 mei 2023
Uit onderzoek is gebleken…


De combinatie van bewegen en leren klinkt ongelooflijk aantrekkelijk. Maar leidt het ook tot betere leerprestaties bij leerlingen?


Lees verder

5 april, Het Amsterdamse Lerarencafé: Welzijn van de leerling

20 maart 2023
De cirkel van invloed bevat dingen waar je echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt. Hoeveel invloed hebben docenten op de school, de klas of de individuele leerling? En welke invloed heeft dit op de maatschappij? Hoe kunnen docenten kwetsbaarheden die leerlingen oplopen, omzetten in kracht? Hoe maken ze kinderen bewust van waar zij wel invloed op hebben en waarop niet? Hoe kunnen ze kwetsbaar zijn, zonder kwetsbaar te worden?

 

Een avond over het thema welzijn van de leerling en jezelf als docent.

 

5 april, 19.00 uur, Pakhuis de Zwijger. 

Meer informatie en aamelden: Het Amsterdamse Lerarencafé : Welzijn van de leerling - Pakhuis de Zwijger

 


Lees verder

Drie keer is scheeprecht als het om leren gaat

22 februari 2023
Uit onderzoek is gebleken…


Regelmatig hoor ik iemand zeggen dat “iedere leerling anders leert” of iets wat daar op neerkomt. Uit onderzoek van o.a. Graham Nuthall blijkt echter dat dit niet klopt. Iedereen leert min of meer op dezelfde manier.


Lees verder

Webinar begrijpend lezen

26 oktober 2022
Uit onderzoek is gebleken…


Het begrijpend leesniveau van Nederlandse leerlingen daalt hard. Wat kunnen we doen om het tij te keren? In dit webinar geven hoogleraar Eliane Segers (UT) en leerkracht en leesexpert Heleen Bührs (Alan Turingschool) je inzichten uit wetenschap en praktijk. Vol concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt op je eigen school! https://didactiefonline.nl/video/webinar-diep-lezen


Lees verder

Podcast Klassewerkplek met Rutger Slok

06 oktober 2022
Uit onderzoek is gebleken…


In deze aflevering aandacht voor een podcast met een een AWBR-schoolleider!
Is er een verband tussen het werkgeluk van leerkrachten en de onderwijskwaliteit van een school? En hoe werkt dat in de brandhaard van het lerarentekort, in hartje Amsterdam? Eva Naaijkens en Martin Bootsma van de Alan Turingschool vertellen over hoe zij werken aan het vakmanschap van de leerkracht én daarmee al drie jaar op rij het hoogste werkgeluk van Nederland organiseren. Rutger Slok is schoolleider van de Leonardo da Vincischool, en ook daar al twee jaar een groot werkgeluk. https://app.springcast.fm/16773/werkgeluk-en-onderwijskwaliteit
Lees verder

A never ending story

03 oktober 2022
Uit onderzoek is gebleken…


Deze week is de Week Tegen Pesten, dus toen ik een nieuw blog van Anton Horeweg over dit onderwerp voorbij zag komen op social media leek me dat een goede tip voor deze week. Anton Horeweg is leerkracht groep 8 en o.a. auteur van www.gedragsproblemenindeklas.nl. Hij schrijft in zijn (korte) blog Een never ending story die moet en kan eindigen: "Er is veel onderzoek naar pesten gedaan waaruit blijkt dat pesten niet vanzelf stopt."
https://pestpectief.nl/2022/09/27/a-never-ending-story/
Lees verder

Wat je al weet, bepaalt wat en hoe snel je leert

12 september 2022
Uit onderzoek is gebleken…


… wat je al weet, bepaalt wat en hoe snel je leert (bouwsteen 1 - activeer voorkennis).
Ook dit schooljaar zal ik jullie proberen te inspireren met  interessante en relevante blogs/artikelen/podcasts rondom onderwijsonderzoek. Zo kom je meer te weten over wat zou kunnen werken in jouw onderwijspraktijk en word je geïnspireerd om na te denken over hoe je dat kunt gebruiken om je onderwijspraktijk vorm te geven.
Lees verder

Account aanmaken

27 juni 2022
Hoe maak ik een account aan bij de academie website? 
Lees verder

Podcast over 'bewust lesgeven'

17 maart 2022
Uit onderzoek is gebleken…


Omdat dit alweer de 20e editie is van dit nieuwsitem heb ik vandaag een podcast voor jullie over de belangrijkste reden om te starten met dit item: het bevorderen van evidence informed lesgeven.
Lees verder

In een prentenboek zit wiskunde!

12 maart 2022
Uit onderzoek is gebleken


Bij het voorlezen van een prentenboek denk je toch in eerste instantie aan het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen. Deze twee onderzoekers hebben onderzocht hoe je met voorlezen uit prentenboeken wiskundige vaardigheden kan stimuleren.
Lees verder

Ondersteunt een fysieke activiteit het leren?

03 maart 2022
Uit onderzoek is gebleken…


… dat beweging onder andere belangrijk is voor je fysieke ontwikkeling. Maar is er ook bewijs uit onderzoek dat het doen van een fysieke activiteit het leren ondersteunt? Luister deze kort maar krachtige podcast (10 min) over bewegend leren voor het antwoord op deze vraag: https://open.spotify.com/episode/5M5rcDaJthPIiLk2WTEvVF


Lees verder

Tien instructieprincipes

10 februari 2022
Uit onderzoek is gebleken…

 

In deze aflevering van dit nieuwsitem aandacht voor een blog over de tien instructieprincipes van Rosenshine geschreven door Eva Elbertse. 
"Als leerkracht heb jij de ‘sleutelpositie’ in het leren van jouw leerlingen. Maar hoe ondersteun jij als leraar de leerlingen effectief in hun leerproces?" 
Lees verder

Leer ze rekenen

06 februari 2022
Uit onderzoek is gebleken...

 

Over hoe je rekenen het best kunt onderwijzen, bestaat in Nederland al jaren discussie. Leer ze rekenen gaat voorbij aan deze strijd, en kijkt wat decennia aan onderzoek ons vertellen over hoe kinderen leren rekenen en wat goed rekenonderwijs is. Dat staat los van de vraag of je nu meer traditioneel georiënteerd bent of meer realistisch. De artikelen in dit boek zijn onomstreden en zullen leraren en leerlingen verder helpen.
Lees verder

Terugkijken webinar: 'Eerlijke leerkansen voor alle kinderen'

14 oktober 2021
Webinarserie ‘Het lerende kind’ – Inzichten vanuit de wetenschap, toegepast in de praktijk

 

Wil je het webinar van Sarah Bergsen graag terugkijken en/of delen met je collega's? Klik dan op onderstaande link. In het webinar gaat Sarah in op Vijf principes voor eerlijke leerkansen in het klaslokaal. Samen met handige voorbeelden, om deze direct toe te passen in de praktijk, kun jij hierna al je leerlingen eerlijke leerkansen aanbieden tijdens de les.

 

Bekijk hier het webinar >>
Lees verder

Onderwijsprofessionals en onderzoekers ontwikkelen leidraden gelijke kansen

13 oktober 2021

Hoe kun je er als leraar voor zorgen dat alle leerlingen de gestelde doelen halen? En hoe kunnen de verwachtingen van de leraar van invloed zijn op de leerprestaties van leerlingen? De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de Leidraden. Deze publicaties zijn ontwikkeld door onderwijsprofessionals en onderzoekers en zijn vanaf nu beschikbaar.


Lees verder

Lucht je hart

25 januari 2021

In deze tijd van de alsmaar voortdurende Coronacrisis, bovenop het lerarentekort, kan het je soms allemaal wat teveel worden. Dan vind je het misschien fijn om even je hart te luchten bij iemand. Iemand van buiten je school, die je in een kort gesprek van een half uur in vertrouwen kunt nemen.  

 

Wij, de AWBR onderwijsconsulenten, willen graag helpen en hebben daarom het initiatief genomen tot het aanbieden van een "Lucht-je-hart-gesprek" aan de medewerkers van AWBR.


Lees verder

Vragen, complimenten, klachten of een foutje gezien?

21 december 2020
Heb je vragen, complimenten, klachten of heb je een foutje gezien? Mail de AWBR academie. We zijn je dankbaar! 
Lees verder